El mestre internacional Manuel Pena (ESP) líder en solitari

A l’inici de la ronda quatre jugadors aspiraven a seguir sumant victòries, però només un ha aconseguit l’objectiu, el mestre internacional espanyol Manuel Pena que ha guanyat amb les peces negres al mestre internacional israelià Israel Caspi, quedant-se, per tant, líder en solitari.

L’obertura, una de les moltes línies irregulars de l’Espanyola, ha portat a una posició força complexes en el mig joc on el jugador espanyol ha jugat de manera molt dinàmica provocant que molt aviat el seu rival hagués de jugar amb compte per no quedar-se inferior. Aquest no ha afinat i les negres han guanyat un peó per després defensar-se enfront un sacrifici de peça desesperat per endur-se la victòria.

Manuel Pena (ESP)

Mestre internacional Manuel Pena (ESP)

Aquest jugador, juntament amb el seu compatriota Marcos Llaneza, precisament han vingut enguany al Principat com entrenadors de la delegació de Hong Kong on vivien fins fa poc. Cada dia preparen conjuntament les partides i analitzen les jugades per trobar les errades i millorar el seu joc. Sembla que aquest treball li funciona perquè a més a més el seu joc s’està beneficiant!

A mig punt de distància trobem un grup perseguidor de tant sols tres jugadors, entre ells els dos espanyols que avui s’han enfrontat en la primera taula, Julio Suárez i Jaime Santos, que ha finalitzat en taules. Les blanques han utilitzat el sòlid esquema Londres i malgrat que en Jaime Santos ha jugat de manera molt dinàmica, no ha pogut desestabilitzar la posició, signant l’empat en la jugada vint-i-quatre quan s’anaven a produir simplificacions amb igualtat.

Adi Federovski (ISR)

Adi Federovski (ISR)

El tercer jugador que completa el grup de 4½ punts és el gran mestre francès Jean-Noel Riff. Aquest jugador, un fix del nostre torneig en els darrers anys, s’ha imposat en una partida força complicada al número dos del rànquing, el gran mestre rus Konstantin Landa. En el mig joc les negres han reaccionat bé en el centre, però una imprecisió ha permès al jugador rus acabar amb un peó d’avantatge, malgrat que el seu rival tenia compensació suficient. Dins el seu afany de buscar la victòria, ha arriscat massa, permetent un fort contrajoc del jugador francès que li ha servit per guanyar el punt.

El grup perseguidor amb 4 punts ja és molt més ampli i està format per onze jugadors, entre ells el número 1 del rànquing, el gran mestre francès Romain Edouard que avui no ha pogut passar de les taules enfront el mestre internacional d’Israel Evgeny Zanan, que dit sigui de pas està fent un molt bon torneig amb una performance superior als 2600 punts.

L’acompanyen Nitzan Steinberg (ISR), Daniel Forcen (ESP), Arthur Kogan (ISR), Dan Zoler (ISR), Israel Caspi (ISR), Torbjorn R. Hansen (NOR), Marcos Llaneza (ESP), Alfonso Jerez (ESP), P. Iniyan (IND). Tanquen el grup els dos «resultats sorpresa» de la jornada. D’una banda el mestre internacional Khamparia Akshat (IND) que ha guanyat en una partida de tall estratègic el gran mestre Tal Baron, i el seu compatriota Soham Das que amb un ELO de 2020 ha donat la sorpresa més sonada al guanyar amb les peces blanques el mestre internacional espanyol Alfonso Llorente (2464).

De fet, com ha passat en alguns torneigs del Circuit Català, el ELO d’alguns jugadors hindús esta per sota de la seva força real, i no és gens estrany veure com puntuen amb jugadors teòricament superiors. En la jornada d’avui també cal mencionar Kalyan Arjun i Paul Srijit que han fet taules enfront els jugadors italians Danyyil Dvirnyy i Alessio Valsecchi respectivament.

Els jugadors hindús, però, no són els únics que estan posant molts problemes als jugadors titulats. El mestre FIDE francès Alexis Tahay ha fet taules amb el gran mestre Gabriel del Rio (ESP), el jove argentí Emanuel Cimer amb el mestre internacional Ori Kono (ISR) i els espanyols Ruben Fernández i Daniel Gómez enfront el gran mestre Lluís Comas (ESP) i Alexander Kaspi (ISR) respectivament.

Per part andorrana el millor classificat és el mestre internacional Robert Alomà amb 3½ després de la seva victòria d’avui amb el mestre català Ricard Morros. Amb 3 punts en Raül Garcia al guanyar la jugadora israeliana Adi Federovski. A continuació, amb 2 punts, els sub14 Àlex Alcón Llosada i Josep Mª Ribera que han guanyat a Miquel Sola i Theophile Attard respectivament.

Per acabar mencionar que ahir a la nit es va jugar el Campionat de Festa Major d’Escaldes-Engordany amb un èxit de participació al prendre part 37 jugadors. Aviat la crònica, però de moment es poden consultar els resultats a chess-results.

Jaime Santos (ESP)

Jaime Santos (ESP)

Julio Suarez (ESP)

Julio Suarez (ESP)

Ruben Fernandez (ESP)

Ruben Fernandez (ESP)

Ritvik Gupta (HKG)

Ritvik Gupta (HKG)

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games