Tal i com es preveia aquesta quarta ronda ha servit per deixar els primer grup de líders destacats amb 4 punts, és a dir amb un ple de victòries. Dels 10 jugadors empatats a punts a l’inici de la jornada tant sols quatre han aconseguit sumar la quarta victòria consecutiva, Jaime Santos (ESP), Israel Caspi (ISR), Julio Suárez (ESP) i Manuel Pena (ESP).

La primera partida en finalitzar ha estat la del primer tauler on el cap de sèrie número 1 del torneig, en Romain Edouard es conformava en signar les taules enfront el seu compatriota Jean-Nöel Riff quedant-se, per tant, sense opcions d’encapçalar la classificació.

Aquest detall l’han sabut aprofitar els jugadors de les quatre següents taules, on en totes elles un dels dos s’ha endut la victòria. Per un costat el mestre internacional espanyol Jaime Santos Latasa ha superat el seu compatriota i gran mestre Lluís Comas en una partida de tall posicional on ha explotat les debilitats dels peons en el flanc de dama. Malgrat tot sorprèn que en Lluís hagi abandonat tant aviat, tot i que no tenia com evitar el trasllat de la torre blanca fins b6 amb una posició molt difícil de defensar. (Correcció: en Lluís Comas ha perdut per temps, motiu pel qual la partida ha acabat tant aviat!)

A les tres següents taules el jugador que ha assolit el triomf ha estat el teòric «fluix» malgrat que a aquest nivell ja no hi ha diferències notables de nivell i en certes ocasions el millor coneixement de la posició pot resultar fonamental.

20170725_R04_13

Jean Noel Riff (FRA)

En el tercer tauler, per tant, el mestre internacional israelià Israel Caspi ha guanyat el gran mestre espanyol Daniel Forcen. En el migjoc, en una posició més o menys equilibrada amb alfils de diferent color i peces pesades, típic de les variants del atac anglès de la Najdorf, sembla que el jugador espanyol ha forçat una mica més del compte. Ha passat per alt una maniobra del seu rival que la deixat amb un peó de desavantatge. Al final el peó ha acabat resultant decisiu, malgrat que segurament en algun moment ha deixat escapar millors opcions de defensa.

Seguint per ordre, en el quart tauler el jugador gallec i mestre FIDE Julio Suárez, campió d’Espanya sub18 de l’any passat, ha guanyat el gran mestre Gabriel del Rio en una partida molt creativa on ha realitzat el sacrifici d’una peça en el onzè moviment. Caldria un llarg anàlisi per confirmar la validesa tàctica del mateix, però el cert és que la idea li ha sortit bé ja que ha acabat recuperant i guanyant material, concretament una qualitat. Tot i així les negres tenien compensació suficient i semblava que es defensarien fins que una errada greu de càlcul han provocat noves pèrdues materials per les negres moment en que Del Rio ha abandonat.

El mestre internacional espanyol Manuel Pena ha estat el darrer jugador que s’ha sumat al grup del 100% gràcies a la victòria enfront el gran mestre d’Israel Dan Zoler. La partida ha estat en tot moment molt anivellada i semblava que acabaria en taules fins que una greu errada de les negres ha permès que el jugador espanyol guanyés un peó que ha resultat suficient per aconseguir la victòria en un final de reis.

Curiosament el grup de jugadors perseguidor amb 3½ també és molt reduït, ja que només hi ha quatre jugadors amb aquesta puntuació, fruit de les nombroses taules en el grup perseguidor. Degut al nivell mitjà hi ha molta igualtat i el cert és que costa fer punts. En aquest grup destaquen els dos caps de sèrie, els grans mestres Edouard Romain (FRA) i Konstantin Landa (RUS) juntament amb Jean-Noel Riff (FRA) i el mestre internacional israelià Evgeny Zanan que avui ha donat la sorpresa al batre amb les peces blanques el número 3 del torneig, el gran mestre Yannick Gozzoli (FRA) al aprofitar una greu errada de càlcul d’aquest.

Pel que fa a l’actuació dels jugadors del Principat el primer classificat és en Robert Alomà amb 2½ desprès de les taules d’avui enfront el mestre FIDE català Ivan Martínez. Amb dos punts en Raül Garcia que ha perdut amb el mestre internacional espanyol Alfonso Llorente i amb 1½ Josep M. Montraveta que ha perdut amb el mestre català Jordi Serra.

D’aquí una estona, a les 22:00 hores es realitzarà a la sala de joc de l’open a l’Hotel Panorama el Campionat de Festa Major d’Escaldes-Engordany que enguany estrena el format nocturn. Demà ja els informarem dels guanyadors i de l’evolució del mateix!

Demà pel matí a les 9:45 sortirà de l’Hotel Panorama amb un membre de la Federació el grup de jugadors i acompanyants que aniran a visitar el Centre Termolúdic de Caldea. Abans de començar aquesta quarta ronda em realitzat un sorteig amb algunes entrades gratuïtes que han estat molt ben rebudes entre els guanyadors!

Daniel Forcen (ESP)

Daniel Forcen (ESP)

Marcos Llaneza (ESP)

Marcos Llaneza (ESP)

Ciro Revaliente (ESP)

Ciro Revaliente (ESP), vigent campió d'Espanya sub12

S Krishna Rohith

S Krishna Rohith (IND)

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games