L’espanyol Manuel Pena signa taules i es queda a un pas de guanyar l’open

El mestre internacional espanyol Manuel Pena continua liderant en solitari el torneig mantenint l’avantatge d’un punt respecte als seus perseguidors desprès de les ràpides taules d’avui enfront el seu homònim Alfonso Jerez. És lògic que hagi decidit no arriscar quan té a tocar el primer lloc de la classificació. Com a curiositat dir que està també pendent d’aconseguir l’apreciada norma de gran mestre ja que depèn d’enfrontar-se a un jugador amb aquesta distinció per aconseguir-la després del gran torneig que ha realitzat.

Amb 6½ punts tant sols quatre jugadors, entre ells el rival de demà del líder. És molt curiós que gairebé no hi ha grans mestres entre els jugadors de la part alta de la taula. Això no és gens habitual i per tant cal deduir que s’ha barrejat la baixa forma d’alguns jugadors, realment molt per sota del seu nivell, juntament amb el que ja vam comentar a les primeres cròniques d’aquesta edició, el fort nivell de molts jugadors de la part mitja de la taula.

20170729_R08_07

Els primers taulers d'aquesta vuitena ronda...

Per citar un exemple, la derrota d’avui del gran mestre Konstantin Landa en tant sols 20 jugades enfront l’espanyol Alberto Quintin o les taules d’altres grans mestres com Gabriel Del Rio, Yannick Gozzoli, Tal Baron o Lluís Comas, tots ells davant rivals teòricament inferiors.

Resumint, acompanyen a Alfons Jerez en el grup perseguidor els mestres internacionals d’Israel Alexander Kaspi i Ido Ben Artzi juntament amb el gran mestre espanyol Daniel Forcen.

Aquest darrer ha arribat als 6½ punts desprès de les taules d’avui enfront el seu compatriota Julio Suárez. Amb les peces negres ha utilitat la sòlida defensa Eslava per oposar el peó dama del seu rival. Després de l’obertura la posició s’ha mantingut anivellada per acabar signant les taules en una posició on no semblava que cap dels dos pogués jugar per trencar la igualtat.

Ido Ben Artzi (ISR)

Ido Ben Artzi (ISR), un dels quatre jugadors amb 6½ punts

Per la seva banda el mestre internacional Ido Ben Artzi ha guanyat el seu compatriota i gran mestre Dan Zoler que ahir ja es va escapar pels pèls, però que avui no ha pogut treure cap resultat positiu. La partida ha arribat a una posició estratègicament complex després de l’obertura, una llarga variant de l’Atac Anglès contra la Najdorf. Les negres han realitzat un pla un tant estrany malgrat que interessant, deixant el seu rei al centre durant molta estona. La posició era jugable, però no han trobat la millor manera de continuar i una maniobra errònia els ha portat a una posició desesperada degut al control de les blanques sobre la columna f i han acabat perdent.

El també israelià Alexander Kaspi ha guanyat amb les peces negres el gran mestre italià Danyyil Dvirnyy. Aquest experimentat jugador ha guanyat ja diversos jugadors forts i amb trajectòria ascendent i avui, com ja va passar en una ronda anterior, ha superat el seu rival mitjançant un sacrifici de peó en l’obertura que li ha donat una forta iniciativa que no ha desaprofitat.

Amb 6 punts trobem un grup de 6 jugadors on està el número 1 del rànquing, el gran mestre Romain Edouard (FRA) que avui s’ha recuperar de la derrota de la ronda anterior guanyant en una llarga partida al mestre internacional Marcos Llaneza (ESP).

L’acompanyen amb 6 punts els mestres internacionals (sí, els grans mestres encara estan més avall!) Evgeny Zanan (ISR), Ori Kobo (ISR), P. Iniyan (IND) i els mestres FIDE Julio Suarez (ESP) i Sebastian Fell (ARG). Per arribar fins aquí han hagut un parell sorpreses ja que Iniyan i Zanan s’han imposat a Steinberg i Riff respectivament, ambdós jugadors teòricament superiors.

Malauradament en aquest grup no ha pogut entrar el representant andorrà, Robert Alomà, ja que ha perdut amb el jugador argentí Sebastian Fell en la que seria un altre sorpresa dins d’aquest grup de puntuació. Així en Robert es queda amb 5 punts com a primer jugador local

Amb 4½ punts Raül Garcia que ha fet taules en aquesta jornada i a continuació el sub14 Josep Mª Ribera que avui ha guanyat l’italià Marco Di Paolo, un excel·lent resultat! Amb 3½ Àlex Alcón i Joan Moscoso gràcies a les taules d’avui seguits, amb 3, per Valentí Riba (victòria) i Josep M. Montraveta (derrota).

Demà a les 9:30 tindrem la darrera ronda del torneig. El cert és que tal i com està la classificació Manuel Pena ho té molt bé per acabar en la primera posició ja que amb taules en tindria suficient i amés a més ja s’ha tret la pressió de la norma degut a que encara que perdi el seu resultat seria vàlid per a norma de gran mestre. El seu rival, el gran mestre Daniel Forcen, du les peces blanques, i per tant encara té l’opció d’atrapar-lo en cas de victòria.

A part de la lluita per les primeres places, demà molts jugadors jugaran per assolir resultats esportius, ja que n’hi ha uns quants amb opcions de norma, bé de gran mestre, bé de mestre internacional. Esperem que sigui una ronda força interessant i haurem d’esperar al migdia per conèixer el podi de campions d’aquesta trenta-cinquena edició.

Manuel Pena (ESP)

Manuel Pena (ESP)


Alberto Quintin (ESP)

Alberto Quintin (ESP)


Miguel Mascaro (ESP)

Miguel Mascaro (ESP)


Leopold Attard (FRA)

Leopold Attard (FRA)

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games