El mestre internacional Manuel Pena (ESP) campió, amb emoció fins al final, de la 35ena edició del torneig

Malgrat que el mestre internacional espanyol Manuel Pena, tenia assegurada la primera plaça abans de començar la darrera ronda, calia esperar els resultats dels dos primers taulers per veure si al final era el sistema de desempat qui havia de decidir el guanyador d’aquesta edició.

El seu rival, el gran mestre espanyol Daniel Forcen, havia d’intentar, amb les peces blanques, guanyar la partida per atrapar el seu rival al capdavant de la classificació. Després de l’obertura, una defensa Indobenoni, les negres no han acceptat amb el millor pla de joc i això ha provocat que el lider hagués de defensar en el mig joc una posició estratègicament inferior. Les blanques han sabut trobar el moment adequat per simplificar la posició i en la transició al final han sortit amb un peó d’avantatge. Malgrat la resistència de les peces negres, Manuel Pena ha acabat perdent la partida després d’unes cinc hores de joc.

Podi 35è Open d'Escacs d'Andorra

Podi del campionat amb els tres primers classificats

En el segon tauler, la victòria d’un dels dos jugadors, els mestres internacionals israelians Alexander Kaspi i Ido Ben Artzi, els podia permetre empatar en el primer lloc i per tant ambdós jugadors han lluitat fins el final amb aquest objectiu. La partida ha estat un tant estranya ja què després de l’obertura les negres han acabat amb un peó d’avantatge i una posició lleugerament superior. Tot i així les blanques han buscat contrajoc basat en el control de la columna e, i els ha sortit bé ja què les negres no han encertat amb el pla correcte de joc ometent un simple detall tàctic que a permès a les blanques la captura d’una peça. A partir d’aquí les blanques han guanyat la partida sense problemes.

La combinació d’aquests dos resultats ha provocat un triple empat al capdavant de la classificació, entre Manuel Pena (ESP), Daniel Forcen (ESP) i Alexander Kaspi (ISR). Finalment ha estat necessari arribar al desempat, on els dos primers fins i tot han empatat en Performance, així que, el campió d’aquesta 35ena edició del Obert Internacional d’Escacs d’Andorra, s’ha hagut de decidir gràcies al segon desempat, on Manuel Pena ha superat a Daniel Forcen deixant Alexander Kaspi a la tercera posició.

20170730_LliuramentPremis_09

Jugadors amb norma internacional

A continuació en el quart i cinquè lloc, dos jugadors empatats amb set punts els mestres internacionals P. Iniyan (IND) i Alfonso Jerez (ESP). El jove jugador hindú, encara sub 18, ha acabat el torneig d’una manera brillant ja què amb les peces negres ha batut el número u del rànquing el gran mestre francès Edouard Romain, que dit sigui de pas no ha tingut precisament una actuació proporcional al seu nivell. A la partida d’avui s’ha jugat la sempre complexa defensa Índia de Rei on les blanques en el mig joc, han lliurat dos peces a canvi d’una torre i tres peons amb iniciativa. El jugador hindú amb les negres, però, ha sabut coordinar les peces menors per realitzar una xarxa de mat contra el rei rival que ha resultat decisiva.

Per la seva part, l’espanyol Alfonso Jerez, un habitual del torneig, ha completat una excel·lent actuació, signant taules enfront el mestre internacional israelià Ori Kobo. A la partida malgrat que tots dos jugadors ho han intentat s’ha arribat a un final igualat on cap dels dos podia esperar a més.

El grup perseguidor amb 6½ ha estat format per deu jugadors, dins d’aquest grup destaca la minsa presència de grans mestres, ja què només trobem tres, Jaime Santos (ESP), Arthur Kogan (ISR) i Gabriel del Rio (ESP). Tenint en compte que han pres part 13 jugadors amb aquesta titulació, sorprèn realment trobar-los més abaix en la classificació. Per exemple, amb 6 punts Romain Edouard (FRA), Danyyil Dvirnyy (ITA), Jean-Mard Degraeve (FRA) i Tal Baron (ISR). Però encara més avall, amb 5½ Konstantin Landa (RUS) i Yannick Gozzoli (FRA), números dos i tres del torneig. Això ens dona una perspectiva global del que ha succeït en aquesta edició on els jugadors a priori no favorits han jugat i obtingut millors resultats que els més experimentats.

En l’apartat de normes internacionals (necessàries per l’assoliment de títols) el torneig ha acabat atorgant quatre, tot i que abans de començar la ronda havia alguna més en joc. Dos de gran mestre, pel campió Manuel Pena i per l’israelià Evgeny Zanan. També dos de mestre internacional, per l’espanyol Julio Suárez que completa així el títol degut a que és la tercera, i per la revelació del torneig, el jove hindú Das Soham amb un ELO de tant sols 2020!

Pel que fa a l’actuació andorrana el millor classificat ha estat en Robert Alomà amb 5 punts seguit d’en Raül Garcia amb 4½. El millor juvenil del Principat en Josep Mª Ribera amb 4 i a continuació amb 3½ Joan Moscoso, Àlex Alcón Llosada i Josep Mª Montaveta. A continuació els més petits, que malgrat la duresa del torneig han sabut lluitar, no desanimar-se i agafar experiència.

Apart dels premis de la classificació general, també s’han donat els premis especials, per trams o edats. Els guanyadors han estat els següents:

Millor sub10: Xuqian Ben Han (HKG)
Millor sub12: Krisnha S. Rohith (IND)
Millor sub14: Ajay Karthikeyan (IND)
Millor veterà: Juan Planas (ESP)

Segon fins-1849: K. Krithigga (IND)
Primer fins-1849: Yaakov Sokolinsky (ISR)
Segon 1850-1999: Dario Elguezabal (ESP)
Primer 1850-1999: Adi Federovski (IND)
Segon 2000-2149: Pablo Palacios (ESP)
Primer 2000-2149: Das Soham (IND)
Segon 2150-2299: Paul Srijit (ESP)
Primer 2150-2299: Emanuel Cimer (ARG)

Amb aquesta crònica ens acomiadem d’aquesta trenta-cinquena edició del nostre Obert Internacional, agraint el patrocini de l’Hotel Panorama i el Comú d’Escaldes-Engordany.

També agraïm a tots els participants i acompanyants la seva presència, i esperem poder comptar amb ells en futures edicions. Com a record us deixem, com ja vam fer l’any passat, el següent pòster per descarregar en alta resolució, i imprimir si voleu, amb la fotografia de tots els participants. Esperem que us agradi!

Gràcies a tots !!!

20170730_LliuramentPremis_29

Adi Federovski (ISR), millor ELO 1850-1999


20170730_LliuramentPremis_27

Yaakov Sokolinsky (ISR), millor ELO fins 1849


20170730_LliuramentPremis_20

Millor jugador andorrà, Robert Alomà


2017 Llista Jugadors Open

Póster de jugadors d'aquesta edició

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games