El mestre internacional holandès Miguoel Admiraal campió amb 7½

El mestre internacional holandès Miguoel Admiraal ha estat el campió d’aquesta 36ena edició de l’Open Internacional d’Escacs d’Andorra després de vèncer avui al gran mestre eslovac Christopher Repka acabant amb 7½ i per tant, guanyador en solitari del torneig.

Just abans de començar la ronda Admiraal ja havia complert el seu objectiu esportiu, la norma de gran mestre, i per tant ha pogut centrar-se en la lluita per la primera plaça del campionat. El seu rival, amb les peces negres, ha plantejat la defensa Siciliana, concretament la Najdorf, una de les variants més agressives. Les blanques han triat per combatre-la la variant del fianquet, una línia amb fama de sòlida, però perillosa si no es coneix bé.

Amb l’objectiu de complicar la posició, les negres han sacrificat el peó de d6, però el càlcul no ha estat del tot precís i les blanques l’han pogut capturar per poc a poc anar consolidant el seu avantatge material i acabar guanyant la partida en un final un cop controlades totes les amenaces tàctiques del rival.

Curiosament Miguoel també fou el campió del Torneig de Festa Major d’Escaldes-Engordany celebrat dimarts a la nit. A més a més és el segon mestre internacional que de manera consecutiva guanya l’obert d’Andorra (la darrera edició fou l’espanyol Manuel Pena, que en aquesta edició ha finalitzat en el dotzè lloc), un torneig amb fama de dur però on darrerament els favorits, els grans mestres caps de sèrie, es queden tot just ocupant les següents places, com enguany on dels vuit primers l’únic mestre internacional és tot just el campió.

077 Marie Dubois (FRA)

Marie Dubois (FRA)

118 Octavi Costa (ESP)

Octavi Costa (ESP)

Daniel Gomez (ESP)

Daniel Gómez (ESP)

En el segon lloc de la classificació han finalitzat empatats quatre jugadors, els grans mestres Lagarde (FRA), Postny (ISR), Del Rio (ESP) i Demuth (FRA).

La partida en el primer tauler entre els grans mestres Fedorchuk (UKR) i Lagarde (FRA) ha resultat decisiva per la classificació final. El jugador francès, que jugava amb les peces negres, era l’únic que podia arribar als 7½ i empatar en el primer lloc.

La partida ha estat realment molt emocionant, amb ambdós jugadors lluitant per la victòria en una posició força desequilibrada fruit de l’obertura plantejada, una Siciliana Pelikan. Les blanques han acabat obtenint un perillós peó passat a la columna d que ha arribat a la setena fila, però per la seva banda, Lagarde amb les peces negres ha obtingut un contrajoc suficient en el flanc de rei on a aprofitat l’exposada situació del rei rival per la columna g. Fedorchuk ha acabat aconseguint una peça pel seu peó d, però el contrajoc rival ha estat suficient per signar les taules gràcies a un escac perpetu.

Per la seva banda els altres tres mencionats, Postny amb molta sort davant l’espanyol Alfonso Jerez, Gabriel del Rio (ESP) que amb les peces negres ha superat al mestre internacional Quentin Loiseau (FRA) i Adrien Demuth (FRA) que ha guanyat la mestre internacional femenina Patrícia Llaneza (ESP).

Amb 6½ han empatat fins a vuit jugadors que segons estricte ordre de classificació han estat Sergey Fedorchuk (UKR), Julen Arizmendi (ESP), Vitaly Kunin (GER), Jordi Fluvià (ESP), Joshua Daniel Ruiz (COL), Martin Mayhebaver (SVK), Manuel Pena (ESP) i Axel Smith (SWE) tots ells gràcies a la seva victòria d’avui llevat l’esmentat Fedorchuk i els espanyols Jordi Fluvià i Julen Arizmendi que han jugat junts i la partida ha finalitzat en taules.

A continuació un grup també de vuit jugadors amb 6 punts. Els primers jugadors del Principat han acabat en el grup de puntuació següent, amb 5½ punts, concretament en Robert Alomà i Raül Garcia que després de les taules en aquesta darrera ronda han finalitzat en el lloc 22è i 30è respectivament.

Els següents jugadors andorrans que trobem en la classificació són bàsicament els del grup de tecnificació, i val a dir que han realitzat un gran torneig ja que la majoria puja molts punts de rànquing i en algún cas concret més de 100 punts.

En Àlex Alcón Llosada, que avui ha fet taules amb la mestre internacional femenina xilena Javiera Belen Gómez, ha finalitzat amb 4½. El seu germà, Jaume Alcón Llosada, ha acabat amb la mateixa puntuació després de vèncer al francès Ulysse Bottazzi. Amb 4 punts el jugador sub12 Serni Ribera al superar el jugador francès Pierre Larramendy. Amb 3½ el seu germà Josep Mª Ribera, Manuel Cabarcos i Valentí Riba. Amb 3 punts Marc Martínez, Joan Moscoso i Ariadna de la Riva.

Apart dels premis de la classificació general, també s’han donat els premis especials, per trams o edats. Els guanyadors han estat els següents:

Millor sub10: Andria Ercoli (FRA)
Millor sub12: Xuqian Ben Han (HKG)
Millor sub14: Christopher Shen (USA)
Millor juvenil Local: Jaume Alcón Llosada (AND)
2n Jugador Local: Raül Garcia (AND)
1r. Jugador Local: Robert Alomà (AND)
Millor veterà: Mark A. Berkovich (AND)

Segon fins-1849: Joan Torrent (ESP)
Primer fins-1849: Alex Alcón Llosada (AND)
Segon 1850-1999: Alberto Bono (ESP)
Primer 1850-1999: Andrius Paulauskas (LTU)
Segon 2000-2149: Ruslan Tleptsok (RUS)
Primer 2000-2149: Patricia Llaneza (ESP)
Segon 2150-2299: Jordi Serra (ESP)
Primer 2150-2299: Ricard Morros (ESP)

20180729_Andorra Lliurament Premis_16

MI Robert Alomà (AND)

Amb aquesta crònica ens acomiadem d’aquesta trenta-sisena edició del nostre Obert Internacional, agraint el patrocini de l’Hotel Panorama i el Comú d’Escaldes-Engordany.

També agraïm a tots els participants i acompanyants la seva presència, i esperem poder comptar amb ells en futures edicions. Com a record us deixem, com venim fent en les darreres edicions, el següent pòster per descarregar en alta resolució, i imprimir si voleu, amb la fotografia de tots els participants. Esperem que us agradi!

Gràcies a tots !!!

20180729_Andorra Lliurament Premis_53

GM Maxime Lagarde (FRA)

20180729_Andorra Lliurament Premis_50

GM Evgeny Postny (ISR)

20180729_Andorra Lliurament Premis_20

Àlex Alcón Llosada (AND)

20180729_Andorra Lliurament Premis_14

Jaume Alcón Llosada (AND)

2018 Jugadors Andorra Open_Poster Final

Póster de jugadors d'aquesta edició

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games