Sis jugadors empatats amb 4½ punts

La foto que obre la portada d’aquesta crònica ha estat possible gràcies a la presència al nostre país de l’ex-campiona del món d’escacs Susan Polgar que no ha dubtat en fotografiar-se amb les jugadores d’Andorra. Hem d’agrair la seva amabilitat així com la seva constant col·laboració per la difusió dels escacs femenins arreu del món. Sense cap mena de dubte una gran ambaixadora del nostre esport amb qui les nostres representants han pogut parlar i conèixer de prop. També ha donat una breu entrevista a Andorra televisió on ha donat la seva visió sobre els escacs femenins així com l’opinió sobre Andorra, país que ha visitat per primera vegada.

I un cop explicada la fotografia anem a explicar la ronda d’avui!

La partida del primer tauler entre els dos compatriotes ucraïnesos ha acabat força ràpid i per tant cap jugador podria ser líder en solitari amb 5 punts. Amb aquest resultat Andrey Sumets i Yevgeniy Roshka quedaven al capdavant amb 4½ i haurien d’esperar a la finalització de la ronda per veure quins serien els seus companys amb la mateixa puntuació.

Si pensaven que en els taulers següents, on es trobaven els jugadors amb 3½, hi hauria molta igualtat i per tant un grup reduït amb 4½, s’han equivocat completament ja que entre els taulers 2 i 5 ha hagut una lluita aferrissada a la recerca de la victòria i s’han decidit les quatre partides afegint, per tant, quatre jugadors més amb la mateixa puntuació.

20230726_Andorra Open R05 (19)

Maxim Ventura

20230726_Andorra Open R05 (21)

Romi Milner (USA)

20230726_Andorra Open R05 (14)

Akash Thakur (IND)

El primer en acabar ha estat precisament el seu company i mestre FIDE Olexiy Bilych (UKR) que amb les peces negres ha estat capaç de superar l’experimentat gran mestre Omar Almeida (CUB). Poc desprès de l’obertura mitjançant el sacrifici d’un peó per obrir la columna c, els jugador ucraïnès ha agafat una forta iniciativa contra el rei rival en la típica lluita del mig-joc amb enrocs oposats. Els esforços de les blanques per neutralitzar les amenaces han estat insuficients i han hagut d’abandonar davant les pèrdues materials.

Poc desprès el gran mestre suec, d’origen ucraïnès, Platon Galperin s’ha afegit al grup capdavanter gràcies a la victòria amb les peces blanques davant el gran mestre Arthur Kogan (ISR). En aquest cas també una lluita amb enrocs oposats on Galperin ha jugat d’una manera molt creativa per poder tenir la iniciativa. Dóna la sensació, però, que les negres es podien haver defensat millor, però al no encertar amb les jugades adequades les blanques han acabat rematant la partida amb elegància.

Així calia esperar els resultats dels taulers dos i quatre on abans del control de temps de les quaranta jugades Christiansen (NOR) i Cuartas (COL) tenien avantatge. El jugador colombià ha obtingut avantatge al mig joc gràcies al control de les caselles blanques i poc a poc ha anat incrementant la pressió fins guanyar una qualitat, material que ha estat més que suficient per acabar convertint la partida en victòria.

Només quedava el segon tauler on en els destrets de temps el número u del torneig, Johan-Sebastian Christiansen ha comès una greu errada de càlcul que l’ha dut d’una posició guanyadora a una de perduda en tant sols un moviment al ometre les amenaces de mat del rival malgrat tenir una peça de més. Per no perdre immediatament ha hagut de sacrificar una torre arribant a un final amb qualitat de menys inferior que no ha pogut aguantar. Així el mestre internacional alemany Nikolas Lubbe ha estat el darrer en incorporar-se al grup capdavanter, això sí desprès de les dues darreres partides està esgotant la seva sort!

Resumint, sis jugadors empatats amb 4½ punts, Sumets (UKR), Roshka (UKR), Bilych (UKR), Galperin (SWE), Cuartas (COL) i Lubbe (GER) que demà es creuaran entre ells per veure qui és capaç de continuar sumant.

Pel que fa als nostres jugadors en aquesta jornada els germans Ribera, Serni i Josep Mª han tingut dues partides molt dures amb les peces negres enfront els forts grans mestres espanyols Arizmendi i López respectivament. Les partides han estat llargues i lluitades i ambdós han arribat a finals inferiors passades les quatre hores de joc on han resistit tot el que han pogut per dificultar la victòria dels seus experimentats rivals. Malauradament el peó de menys ha resultat decisiu en la partida d’en Josep Maria i malgrat la seva defensa ha acabat perdent. Llàstima, perquè en el migjoc havia igualat la partida i una errada de càlcul l’ha deixat en un final que no hauria d’haver arribat.

Per la seva banda en Serni ha tingut una partida de més de cinc hores i amb possibilitats de taules en un final de dames, però ha acabat perdent al triar el pla de defensa erroni. En qualsevol cas ha plantat cara enfront un rival molt superior i té molt mèrit tenir opcions fins el final.

Daniel Gómez, Cristofer Luke i Raül Garcia també es troben amb 3 punts gràcies a les seves victòries en aquesta cinquena ronda, tots ells davant jugadors teòricament inferiors segons l’ELO, però en cap cas han tingut partides fàcils. A continuació, amb 2½ Marc Martínez i Josep Mª Montraveta, que també han sumat en aquesta ronda.

Per acabar, a la crònica d’avui cal fer esment al torneig nocturn de Festa Major d’Escaldes-Engordany celebrat ahir a la nit a la sala de joc de l’Hotel Panorama i que va comptar amb la participació de 73 jugadors, una quantitat que ha batut les expectatives de l’organització i que va desenvolupar-se amb un ambient distès fins passades les dotze de la nit. Si voleu veure com va acabar, no us perdeu la crònica del mateix!

20230726_Andorra Open R05 (35)

Yevgeniy Roshka (UKR) vs Andrey Sumets (UKR)

20230726_Andorra Open R05 (33)

Omar Almeida (CUB) vs Olexiy Bilych (UKR)

20230726_Andorra Open R05 (28)

Gerard Ayats (ESP) vs Goio Uriarte (ESP)

20230726 Visita Susan Polgar

Susan Polgar amb les nostres jugadores!

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games