Segona ronda amb algunes sorpreses notables

A les 16:00 hores, i després d’un matí intens amb el Gran Prix d’Escacs d’Andorra, ha començat la segona ronda de l’obert internacional. El cert és que els jugadors que pel matí han estat jugant les ràpides han notat el cansament per la tarda i segurament alguna de les sorpreses l’han patit aquests jugadors.

De fet, la sorpresa amb diferència més destacada de la jornada ha estat la derrota del número 1 del rànquing del torneig, el gran mestre Sergey A. Fedorchuk (UKR) que s’ha vist superat amb les peces negres pel jugador francès Erwan Lever.

La partida ha estat realment molt boja ja que les blanques han sacrificat la dama a canvi d’una forta iniciativa. Tot i així les negres, amb un joc precís, haurien pogut aconseguir un clar avantatge, però una decisió errònia ha deixat el jugador ucraïnès en una posició desesperada. En els destrets de temps, les blanques han comès certes imprecisions que han permès que la partida s’anivellés, però una nova errada quan les negres estaven passant el control de la jugada 40, ha provocat que la posició resultant ja no tingués defensa acabant les blanques teixint una elegant xarxa d’escac i mat.

20190728_R02 (5)

GM Maxim Vavulin (RUS)

20190728_R02 (19)

WIM Sabrina Vega (ESP)

20190728_R02 (12)

GM Marc Narciso (ESP)

De fet no ha estat una bona jornada pels jugadors de l’est ja que en el tauler 7 el gran mestre rus Andrey Rychagov ha perdut en tant sols 23 jugades amb el jugador espanyol Jose Maria Sánchez Dengra.

Després d’una variant teòrica de la Defensa Siciliana, i en una posició complicada, les negres han passat per alt un tema tàctic típic en que les blanques sacrifiquen la dama per fer escac i mat en dos jugades. Un error gens habitual en un jugador d’aquest nivell que ha provocat la seva ràpida derrota.

L’altre jugador del capdavant que no ha pogut sumar la segona victòria ha estat el també gran mestre rus Alexandr Kharitonov que malgrat intentar-ho fins el darrer moment en un final de torres enfront el mestre català Jordi Serra, no ha pogut doblegar la seva defensa i ha hagut de conformar-se amb taules.

Les sorpreses en aquesta jornada continuen. El jove mestre internacional (bé, té les normes de gran mestre i el seu títol depèn de l’aprovació per part de la FIDE) espanyol Lance Henderson també ha perdut amb un rival inferior, el belga Martijn Maddens.

Altres jugadors com el gran mestre Jean-Noel Riff, la campiona d’Espanya femenina Sabrina Vega, els veterans Lothar Vogt (GER) i Mark A. Berkovich (ISR) tampoc han passat de l’empat.

Per part andorrana tenim dos jugadors del Principat amb dos victòries, els mestres internacionals Jordi Fluvià i Robert Alomà.

Entre els resultats de la jornada d’avui dels nostres joves jugadors el més destacat han estat les taules (i ja van dos!) del sub16 Àlex Alcón Llosada davant el mestre internacional colombià Miguel Mosquera. Amb un joc sòlid l’Àlex està aconseguint bons resultats i esperem que pugui continuar així!

De cara a la tercera ronda el grup capdavanter està integrat per 26 jugadors amb dos punts, entre ells una bona part dels favorits pel rànquing. En qualsevol cas els emparellaments directes entre tots ells farà que en les properes rondes aquest grup vagi minvant i d’aquí unes rondes veurem quins són els jugadors més en forma i per tant els primers candidats al triomf final.

La tercera ronda, demà dilluns 29 de juliol, començarà a les 15:30 hores, horari que es mantindrà tota la setmana fins diumenge 4 d’agost en que es fa horari matinal, a les 9:00, per poder fer el lliurament de premis tot just després del dinar.

Per acomiadar la crònica d’aquesta segona ronda ho farem amb un breu comentari del Gran Prix d’Escacs de partides ràpides que aquest matí s’ha celebrat a Andorra la Vella i que ha comptat amb una bona participació i també amb un nombrós grup de jugadors titulats.

El guanyador del torneig, amb uns impressionants 8½ de 9 ha estat el gran mestre colombià Joshua Ruiz.

Podeu llegir la crònica i veure la galeria del torneig a la web d’escacsandorra.

20190728_R02 (29)

Primers taulers...

20190728_R02 (28)

Primers taulers...

20190728_R02 (15)

Vista de la sala de joc

20190728_R02 (22)

Vista de la sala de joc

20190728_R02 (26)

Vista de la sala de joc

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games