Andrey Sumets (UKR) campió del torneig!

La darrera ronda d’aquesta 39ena edició de l’Obert Internacional d’Andorra ha presentat una lluita aferrissada en els primers taulers ja que un nombrós grup de jugadors es trobava amb opcions de podi o lluitava per obtenir normes internacionals i per tant s’ha hagut d’esperar a la finalització de totes les partides per conèixer el campió ja que el coeficient de desempat ha resultat decisiu.

En el primer tauler la partida entre Jaime Cuartas (COL) i Andrey Sumets (UKR) ha finalitzat poc després de les tres hores de joc amb el resultat de taules. La partida ha estat força lluitada i malgrat que el jugador colombià ha aconseguit capturar un peó del rival, el cert és que la compensació de les negres era evident. Les simplificacions posteriors han portat a la igualtat moment en que els jugadors han acordat l’empat. Amb aquest resultat Andrey Sumets es quedava amb 7 punts mentre que Jaime Cuartas acaba amb 6½. Ambdós havien d’esperar els resultats dels següents taulers per saber el lloc que podrien ocupar a la classificació final.

El primer jugador en arribar als 7 punts, i per tant atrapar Andrey Sumets, ha estat el seu compatriota Yevgeniy Roshka gràcies a la victòria d’avui, en una bona partida, davant el mestre FIDE hindú Das Arpan (Jr).

Alejandro Yuste (ESP)

Alejandro Yuste (ESP)

Melanie Lubbe (GER)

Melanie Lubbe (GER)

Laurent Picart (FRA)

Laurent Picart (FRA)

Poc després el número u del torneig, el noruec Johan-Sebastian Christiansen confirmava la seva remuntada al guanyar amb les peces negres al colíder abans de la darrera ronda, el mestre FIDE Olexiy Bilych (UKR) qui al menys es pot conformar amb la norma de mestre internacional obtinguda en el torneig. Bona partida de Christiansen que ha arriscat a la recerca del punt que li permetés empatar al capdavant de la classificació.

El gran mestre Platon Galperin també ha arribat a la puntuació desitjada al guanyar al mestre FIDE Benjamin Defromont als voltants de les cinc hores de joc. En el seu afany per la victòria el jugador suec ha arribat ha estar perdut, però li ha sortit bé arriscar fins el final ja que el seu rival no ha encertat amb la millor jugada. Quan tot semblava indicar que la partida seria taules, un error greu del jugador francès ha permès les blanques endur-se la victòria.

La darrera partida en acabar entre els primers taules, passades les cinc hores de joc, ha estat l’enfrontament en el quart tauler entre els grans mestres espanyols Julen Arizmendi i Josep Manuel López. Gràcies a la seva victòria en un final superior Arizmendi ha estat el cinquè jugador en sumar els 7 punts per arribar al capdavant de la classificació.

Amb aquests resultats doncs fins 5 jugadors han compartit la primera plaça i segons el sistema de desempat el campió d’aquesta 39ª edició ha estat el gran mestre Andrey Sumets d’Ucraïna. Per estricte ordre de classificació les següents places han estat per: Johan-Sebastian Christiansen (NOR), Platon Galperin (SWE), Yevgeniy Roshka (UKR) i Julen Arizmendi (ESP).

A continuació un grup de set jugadors empatats amb 6½ punts que han ocupat, per tant, els llocs 6è a 12è de la classificació.

Per part andorrana els millors jugadors del país han estat en Josep Mª Ribera i en Daniel Gómez amb 5½ punts. A continuació, amb 4½, Serni Ribera, Raül Garcia i el jugador del GEVA-CEA, Sergi Pham.

Apart dels premis de la classificació general, també s’han lliurat premis especials, per trams o edats. Els guanyadors han estat els següents:

Millor sub10: Nicolás REDONDO (ESP)
Millor sub12: Oriol NAJAR (ESP)
Millor sub14: Nils MARTIN (FRA)

Primer femení juvenil (<18): WFM Camille BLANQUET
Primer masculí juvenil (<18): Julius OHLER (GER)
2n Jugador Local: FM Daniel GÓMEZ (AND)
1r. Jugador Local: CM Josep Mª RIBERA (AND)
3r Premi veterà: WFM Valeria DOTAN (ISR)
2n Premi veterà: Manfred WACKER (GER)
1r Premi veterà: FM Raül GARCIA (AND)
3r Premi femení: Romi MILNER (USA)
2n Premi femení: Alba DE LOMAS (ESP)
1r Premi femení: WGM Melanie LUBBE (GER)

El lliurament de premis ha comptat amb la presència del Sr. Alain Cabanes, secretari d’Estat de Joventut i Esports d’Andorra i el Sr. Francesc Rechi, President de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra.

Amb aquesta crònica ens acomiadem d’aquesta trenta-novena edició del nostre Obert Internacional, agraint el patrocini de l’Hotel Panorama i del Comú d’Escaldes-Engordany. També agraïm a tots els participants i acompanyants la seva presència, i esperem poder comptar amb ells en futures edicions.

20230730_Andorra Open R09 (49)

Primers taulers

20230730_Andorra Open R09 (57)

Primers taulers

Olexiy Bilych (UKR) vs Johan-Sebastian Christiansen (NOR)

Olexiy Bilych (UKR) vs Johan-Sebastian Christiansen (NOR)

20230730_Lliurament Premis_67

2n Classificat Johan-Sebastian Christiansen (NOR)

20230730_Lliurament Premis_64

3r Classificat Platon Galperin (SWE)

chess-results

Emparellaments | Pairings

Live Games

Partides en directe | Live Games

Flickr

Galeria de fotos | Photo Gallery

Partides PGN

Descarrega les partides | Download the games