El gran mestre peruà Julio Granda campió del torneig

El gran mestre peruà Julio Granda, número u del torneig, ha estat finalment el campió d’aquesta 32ena edició de l’open d’escacs Hotel St. Gothard.

Granda va tenir un inici de torneig dubitatiu amb unes taules a la quarta ronda i una derrota a la cinquena (davant el segon classificat, Adrien Demuth), però el cert és que ha sabut recuperar-se per aconseguir quatre victòries consecutives i guanyar el torneig amb solitari amb 7½ punts.

La partida d’aquesta darrera ronda, amb negres davant el campió del 2013, Andrey Vovk, ha resultat decisiva per decidir el torneig. El gran mestre ucraïnès ha triat una la obertura espanyola i ha aconseguit un lleuger avantatge en el mig joc. Granda, amb les peces negres, ha sabut defensar-se i neutralitzar les amenaces rivals fins guanyar un peó. Malgrat que el final no era senzill, degut a la presència d’alfils de diferent color, ha acabat guanyant i per tan ha resultat vencedor del torneig per primera vegada.

Julio Granda (PER)

La segona plaça, i la norma de gran mestre, ha estat pel jugador francès Adrien Demuth. Aquest jove mestre internacional ha realitzat un torneig fantàstic, jugant a un nivell molt alt (la seva performance ha estat la millor del torneig amb 2645!) i sense perdre cap partida, malgrat haver jugat amb els principals caps de sèrie del torneig. Ha estat, sense cap mena de dubte, la revelació del d’aquest any i segur que millorarà considerablement el seu rànquing internacional.

La seva partida de la darrera ronda, davant el seu compatriota, Yannick Gozzoli, ha estat bàsicament un tràmit, ja que ha acabat en unes taules més o menys ràpides. Precisament Gozzoli ha estat tercer gràcies al seu millor coeficient de desempat (5 jugadors han empatat en el segon lloc amb 7 punts) i també s’ha endut una menció especial per la seva partida davant Jean-François Jolly.

Yannick Gozzoli (FRA) vs Andrey Vovk (UKR)

Del quart al sisè lloc han quedat, segon l’estricte ordre de classificació, Hjorvar S. Gretarsson (ISL), Vladislav Tkachiev (FRA) i Omar Almeida (CUB). Els dos primers han jugat junts avui i la partida no ha tingut gaire interès acabant en taules. El gran mestre cubà, en canvi, ha guanyat la darrera partida al gran mestre israelià Boris Kantsler i aquest resultat ha estat el que li ha permès empatar a punts en el segon lloc de la classificació, malgrat que el seu desempat l’ha dut fins el sisè lloc.

Vladislav Tkachiev (FRA)

El campió del 2013, Andrey Vovk, ho ha intentat fins el final i podria haver repetit en cas de victòria. La derrota, però, l’ha dut fins el setè lloc amb 6½ punts, la mateixa puntuació que deu jugadors més ja que fins el sistema de desempat ha hagut de determinar les posicions fins el lloc disset.

D’aquest grup destaquen les bones actuacions d’Alfons Jerez (ESP), Mark A. Berkovich (ISR), Paula A. Rodríguez (COL) i Sebastien Midoux (FRA).

Lluis Comas (ESP)

Pel que fa a l’apartat de normes per títols internacionals, malgrat que diversos jugadors tenien opcions abans de la darrera ronda, tant sols cinc l’han aconseguit. Llevat Demuth (norma de gran mestre) les altres quatre han estat norma de mestre internacional femenina. De fet han estat diverses les jugadores (hi havia 25) que han jugat un bon torneig i el premi esportiu ha estat per les colombianes Melissa Castrillon i Ingris Rivera, la francesa Andreaa Navrotescu (FRA) i l’espanyola Sonia Gil.

Andreaa Navrotescu (FRA)

Pel que fa a l’actuació dels nostres jugadors, el millor classificat ha estat en Raül Garcia que ha acabat amb 5½ punts al guanyar en aquesta darrera jornada l’espanyol Víctor Ramírez. Joan Fernández ha finalitzat amb 4½ degut a la seva derrota amb el mestre internacional francès Jean-François Jolly. El següent classificat ha estat Esteve Mateu amb 4 punts (derrota avui amb l’espanyola Barbara Sánchez). Amb 3½ punts trobem la Maria Galera que ha estat el millor juvenil del Principat tot just després de guanyar en Ferran Gras.

WFM Cecile Haussernot (FRA)

El lliurament de premis, que ha començat a les 16:00 hores a la mateixa sala de joc, ha estat realitzat pel Sr. Jordi Cerqueda, Secretari d’Estat d’Esports d’Andorra, el Sr. Ignacio Cuesta, director de l’Hotel Sant Gothard i el Sr. Francesc Rechi, President de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra.

Apart dels premis de la classificació general, també s’han donat els certificats de norma internacional i els premis especials, per trams o edats. Els guanyadors han estat els següents:

Millor sub10: Maria Eizaguerri (ESP)
Millor sub12: Aurelien Niepceron (FRA)
Millor sub14: Maria Garcia (ESP)
Millor veterà: Johannes Meijer (NED)

Segon fins-1849: Luc Niepceron (FRA)
Primer fins-1849: Aurelien Niepceron (FRA)
Segon 1850-1999: José Luis Gonzalvez (ESP)
Primer 1850-1999: Neil Markovitz (AUS)
Segon 2000-2149: Sonia Gil (ESP)
Primer 2000-2149: Thibault Dudognon (FRA)
Segon 2150-2299: Sergio Trigo (ESP)
Primer 2150-2299: Paula Andrea Rodríguez (COL)

 

Honorine Auvray (FRA)

Cristhian Rios (COL)

Pia Van Rossum (NED)

Pia Van Rossum (NED)